Let op met valse sms’en: zo fake je iPhone berichten

Op ‘I fake text message’ doe je exact wat de naam doet vermoeden: nep sms-gesprekken maken. Aangezien je (bijna) alle knoppen en vermeldingen op de site naar je hand kan zetten, is het resultaat nauwelijks te onderscheiden van een screenshot op een iPhone.

Denk dus twee keer na als je online dit soort zogenaamd echte grappige sms-conversaties ziet. En onthoud dat een screenshot dus niet bewijst dat een conversatie echt heeft plaats gevonden.

Je kan er een mediawijze les van maken door leerlingen zélf een nepgesprek te laten maken (bijvoorbeeld tussen historische figuren). Zo onthouden leerlingen voor altijd dat ze hun ogen niet altijd mogen geloven.

Tip gevonden dankzij Kurt Klynen.

Bonustip: klik met je rechtermuisknop op een ‘screenshot’ en kies Toon info (Mac). Daar zie je dat de oorsprong van het bestand. Dit soort eigenschappen kan je ook op een PC opvragen.

Echte versus fake screenshot schermafbeeldingen herkennen

Hoe ons feilbaar brein ons kan helpen: gebruik optimisme-bias voor het leren

Mensen zien de toekomst rooskleuriger in dan ze in werkelijkheid is. Het is een typisch menselijke denkfout die je in onderwijs kan inzetten. De wetenschap vertelt ons immers dat je met positieve boodschappen meer gedaan krijgt dan met negatieve. “Hoe ons feilbaar brein ons kan helpen: gebruik optimisme-bias voor het leren” verder lezen

Zo denkt een computer: aan de slag met programmeren en computationeel denken in de klas

Begrijp hoe een computer denkt en je begrijpt de technologische wereld rondom je. Dat lijkt de basisgedachte van “Zo denkt een computer”. Dat is een gedrukt en digitaal boek van het Vlaamse Departement Onderwijs en Vorming over programmeren en coderen. Het werd een uitgave gericht op de onderwijspraktijk.

Inhoud

Het boek start met een korte introductie over computationeel denken -de logica die achter programmeren schuilt-, om vervolgens tientallen tools te reviewen om dit in te praktijk te brengen. Hierbij vind je zeer concrete lessuggesties waarmee je bij wijze van spreken morgen aan de slag kan gaan.

Download het boekje gratis