Mensen zien de toekomst rooskleuriger in dan ze in werkelijkheid is. Het is een typisch menselijke denkfout die je in onderwijs kan inzetten. De wetenschap vertelt ons immers dat je met positieve boodschappen meer gedaan krijgt dan met negatieve.

Rozenschijn en manengeur

In de You Are Not So Smart podcast over die optimism bias beweert onderzoeker Tali Sharot dat 80% van de mensen de neiging heeft om een rooskleuriger beeld te hebben van de toekomst, dan realistisch is.

“Het zal me zeker lukken om wekelijks te fitnessen.” of  “Ondanks de gezondheidsrisico’s blijf ik roken, want mij overkomt dat niet.” zijn maar twee typische voorbeelden.We negeren waarschuwingen en gaan er vanuit dat die niet tellen voor ons.

Overlevingsstrategie

Zonder optimism-bias, worden we depressief en durven we ’t huis niet uit door de gevaren van de buitenwereld. De makers van de podcast vermoeden dat optimism bias dus een evolutionaire overlevingsstrategie is.

Positief werkt beter

Hersenscans tonen dat negatieve waarschuwingen minder goed opgenomen worden dan positieve boodschappen. De onderzoeker stelt dat positieve boodschappen hierdoor beter werken dan negatieve.

Doe niet: ‘Wie niet studeert zal slechte scores behalen.’

Doe wel: ‘Hoe meer je studeert hoe beter je scoort.’

Zoals veel wetenschappelijk onderzoek, zijn ook deze bevindingen moeilijk experimenteel te toetsen aan de praktijk. Maar als leerlingen biologisch aangelegd zijn om aanmoedigingen beter op te nemen dan waarschuwingen, waarom zouden we het dan laten? Positievere boodschappen zorgen immers voor een fijne klassfeer.

Meer weten

Beluister de podcast    (zeer de moeite om te abonneren)

Bekijk een (korter) TEDx-filmpje (zet de Nederlandse ondertitels aan!).

Gratis foto: Pexels: CC0 licentie