ViewRanger-op-iPhone in het bos

Wandelen met je smartphone als GPS: ervaringen met ViewRanger

Wandelen met kaart en kompas is zo 1999. Routes kan je vandaag downloaden en volgen op je smartphone. Met ViewRanger kan het.

Positieve ervaringen met wandelen met ViewRanger als GPS

Accurate en duidelijke kaarten die je vooraf (gratis) kan downloaden

De gratis kaarten die in de app zitten zijn duidelijk en blijken meestal voldoende nauwkeurig.

Je kan wandelingen en de bijhorende kaarten vooraf bewaren op je smartphone zodat je geen data nodig hebt tijdens het wandelen.

Massa aan statistiekjes

Wie houdt van cijfertjes kan z’n hartje ophalen. Je kan je hele wandeling voor- en achteraf becijferen.

Op je computer wandelingen uitstippelen, op je smartphone bekijken

Met de webinterface kan je vooraf een wandeling uitstippelen. Die kan je dan synchroniseren met de app op je smartphone.

Ook een GPX-bestand uploaden en eventueel bewerken kan in de webinterface.

De kaart op je pols met een Apple Watch

Heb je een Apple Watch? Dan kan je de kaart van je wandeling op je pols bekijken tijdens het wandelen. Echt een fantastische optie.

Batterijtijd van je smartphone

Je zou verwachten dat de batterij van je smartphone — die je GPS-signaal constant volgt — snel de geest zou geven. Toch kwam ik nooit zonder stroom te zitten. De app maakt dus slim gebruik van GPS.

Negatieve ervaringen met wandelen met ViewRanger als GPS

Chaotische interface in de app en online

Viewranger heeft zo veel mogelijkheden dat de menu’s en de app onoverzichtelijk worden.

Eenvoudige handelingen — zoals aanmelden — zitten echt verstopt in de webinterface.

Ook in de app zijn er rariteiten. Je moet bijvoorbeeld handmatig synchroniseren om je routes op je toestel te krijgen. Waarom gebeurt dit niet automatisch bij het openen van de app?

Geen hoogteprofiel tijdens het wandelen

Bij bergachtige wandelingen is het handig om hellingen en dalen te kunnen inschatten. ViewRanger geeft je de mogelijkheid om vooraf de klimmen en afdalingen te bekijken, maar tijdens het wandelen kan je die niet zien.

Richting bepalen met kompas is niet voldoende nauwkeurig

Voor een of andere reden heeft ViewRanger het moeilijk om onmiddellijk je juiste kijkrichting te bepalen. Soms moet je een paar stappen zetten voor je op het kaartje ziet in welke richting je stapt. (Meestal de verkeerde 😉)

Geen navigatie

ViewRanger zal je niet helpen met navigeren. Je krijgt geen signaal wanneer je een afslag moet nemen. Wel kan je instellen dat je een notificatie krijgt als je te ver van je geplande route afwijkt.

Info

Website:
https://www.viewranger.com

Apps:
iOS (iPhone)
Android

Voorbeeldwandeling:
Stadswandeling Gent

Routes:
Wandelingen vind je in de ViewRanger-app, maar ook op RouteYou, Wikiloc, Natuurpunt. Daar download je ze als GPX en importeer je ze in RouteYou.

Conclusie

ViewRanger is mijn voorkeursapp om kaart te lezen bij het wandelen. Niet omdat de app eenvoudig is in gebruik, maar omdat ik de vele mogelijkheden graag gebruik en daarom heb leren leven met de chaos in de interface. De overzichtelijk gratis kaarten zijn een echte plus!

Komoot is een gebruiksvriendelijkere wandel-app. Routes opstellen is veel moeilijker en in de Apple Watch app zie je geen kaartje. Maar de overzichtelijke interface van Komoot maakt veel goed, zeker voor de beginnende wandelaar met smartphone.

Als je kan leren leven met de chaotische interface, is ViewRanger dé wandelapp voor jou.